ORAC

Orac är ett slags mätverktyg som mäter hur mycket antioxidanter det är i olika slags föda. Den ska förenkla för vanliga människor och visa ett värde så att man överskådligt kan se vilken mat som innehåller mer eller mindre antioxidanter. ORAC står för Oxygen Radical Absortion Capacity vilket innebär: Hur väl den absorberar fria syreradikaler (”den” i fallet är kosten). Värdeskalan går till som följande, ju högre ORAC-värde ett t ex bär har = desto bättre och mer innehållsrikt av antioxidanter är det. Här kommer en sammanfattad lista över vilka födoämnen som har ett högt respektive lågt ORAC-värde. Glöm inte att det är bra att kombinera dessa för att få bästa möjliga skydd. ORAC-värdet står först (värdet är ungefärligt) och frukten/grönsaken eller bäret sedan:

Per 100 gram:

13000 – Mörk Choklad (70%)
5800 – Katrinplommon
2800 – Russin2400 – Blåbär
1800 – Grönkål
1200 – Hallon
900 – Broccoli
750 – Röda Vindruvor
450 – Lök

Om du ska ha en riktlinje för hur mycket antioxidanter som du bör få i dig per dag så ska värdet ligga på mellan 3000 – 5000. Ligger man på de nivåerna har studier visat att det kan ge upp till 25 % mer skydd mot de fria radikalerna, bra eller hur!

Kommentera