Antioxidanter & Fria radikaler

Antioxidanter & fria radikaler:

Det är många som ställer sig frågan: Vad är antioxidanter och på vilket sätt kan det hjälpa min hälsa?  Det är olika kemiska ämnen som finns i produkter (t ex katrinplommon, blåbär & grönkål) och aktivt motverkar fria syreradikaler. Syreradikaler får vi i oss när vi andas i form av syre och när vi förbrukar mycket energi.
Andra saker som gör att fria radikaler bildas är:

* Både passiv & aktiv rökning
* Stress
* Solens UV-ljus
* Träning
* Viss sorts mat t ex viss fastfood.
* Cellernas egna ämnesomsättning
* Kemikalier

Hur uppstår fria radikaler? Av en liten del av det syre som vi andas in skapas det fria radikaler, en biprodukt som saknar en elektron. Själva syreradikalen bildas i och utanför kroppens celler samt att man (forskarna vet inte säkert) varje cell utsätts för tiotusentals fria radikaler per dag! Som om detta inte skulle vara tillräckligt svårt att förstå så kommer jag att förvirra ytterligare. Alla fria radikaler är inte skadliga. Vissa bildas av immunförsvaret och hjälper till när kroppen blir attackerad av olika bakterier och virus. Något som är intressant är att forskare och läkare för ett par år sen lyckats koppla ihop sambandet mellan olika sjukdomar till fria radikaler.

När kroppen blir angripen av fria radikaler finns det faktiskt saker vi kan göra för att oskadliggöra dessa. Om vi tillsätter en elektron till radikalen så kan den inte göra någon skada. Hur tillsätter man då en elektron??? Jo, med antioxidanter!

Antioxidanter i kost:

Kroppen kan själv på egen hand skapa vissa antioxidanter som till exempel glutation, Q10 och urinsyra. Om man sätter ihop dessa med mineraler och en del enzymer skapar det ett skydd mot radikaler. Du kan hjälpa kroppen mycket då en stor del av antioxidanterna kommer från vårt kostintag.  Kan du äta rätt och varierad kost med frukt och grönt kommer din kropp att tacka dig på följande sätt: den kommer att svara med att få mer energi, huden blir spänstigare och sjukdomar kommer förhindras samt om man blir sjuk så läker du snabbare. Det häftiga med att äta varierat kost vilket innebär varierade antioxidanter är att dom samverkar och förstärker varandras effekt. Resultatet blir fantastiskt! Här är ett urval på antioxidanter som är jätteviktiga för dig och din kropp:

* Zink
* A,C,E-vitaminer
* Selen

 

 

 

Kommentera